Bukdácsolunk egyik kapcsolatból a másikba vagy egyet építünk vállvetve?

Sokan kongatják a vészharangot a házasságok számának csökkenése, átalakulása miatt, pedig – ahogy Prof. Dr. Bagdy Emőke a Magyar Hírlapnak adott interjújában is hangsúlyozza – a tartós, biztonságot nyújtó párkapcsolat a a hosszú, boldog élet egyik alappillére, a család és a barátok mellett.

A professzor asszony az interjúban részletesen beszél arról, miért fontos a házassági szövetség, és mi a veszélye, ha az elköteleződést és felelősségvállalást is kívánó házasság nem jön létre. Ahogy fogalmaz: ” A pénz és a jólét előnyt élvez a családalapítással szemben, miközben materializálódnak az értékek, fogyasztó óriáscsecsemővé degradálódunk. Ha viszont az identitás azon át nyer meghatározást, hogy mim van, nem pedig az által, hogy ki vagyok, akkor állandó veszteségnek tesszük ki magunkat, hiszen a vagyon bármikor elúszhat, elvehetik, továbbá soha nem tudjuk meg, mások önmagunkért vagy a pénzünkért szeretnek. A tárgyiasuló kapcsolatok világában egyszer csak azt vesszük észre, hogy azok is materializálódó értékek szerint működnek. Ha nincs elköteleződés, felelősségvállalás, akkor elhasználó, kihasználó és „eldobó” kapcsolatok működhetnek. Ugyanis kapcsolatot sem javítunk, ha elromlott, keresünk másik partnert. ”

A kérdés, amit érdemes feltennünk magunknak: „Miért ne legyen a férfi a teremtés koronája, ha a párja őt érdeme szerint megkoronázza, és a nő természetesen királynő a koronás fő mellett. Ez lehetne az igazi emancipáció, az egyenrangúságra esélyes felek szövetsége.” – fogalmazott Prof. Dr. Bagdy Emőke, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora.

A professzor asszonnyal készített teljes cikk az alábbi oldalon olvasható:
http://magyarhirlap.hu/cikk/122352/A_csalad_feszek_szentesitett_helyzet

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.