A megosztott teher félteher

Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológussal beszélgettek az Agnus Rádióban a félelmek hatásairól, a humor fontosságáról és a tartalmakkal megtöltött mindennapjairól.

A feszültség 3 következménye

A félelem természetes emberi reakció az ismeretlentől. A bizonytalantól félünk és a tehetetlenség állapotába szorulunk, nem tudjuk, hogy mi tévők legyünk. Ez egy akció blokk, egy ellehetetlenített helyzet – tudtuk meg Prof. Dr. Bagdy Emőkétől.

Három dolog következik a felgyülemlett feszültségből:

  1. frusztráció
  2. agresszió
  3. regresszió (vagyis lemegyünk a saját színvonalunk alá).

A feszültség hatására nem vagyunk az emberi viselkedés magaslatán, dühöngünk, indulatos szavakat használhatunk. A pszichológia kidolgozott bizonyos mentőöveket, melyek segítségével nem kell „belefulladnunk” a feszültségbe. Ezek a módszerek, technikák, eljárások segítenek a belső feszültséget levezetni úgy, hogy nem terheljük meg a másik emberrel való kapcsolatunkat – nyilatkozta a professzor asszony.

A feszültség fizikai levezetése

Az aktivitás, a mozgás mindig feszültség levezető. Nagy, lendítő, úgynevezett ballisztikus mozgások nagyon eredményesek stressz esetén. Emellett a ráfeszítés is megfelelő technika. (A villámrelaxáció technikájáról egy korábbi cikkünkben írtunk.) Ennek hatására kikapcsol a szorongásközpont.

Ha a test benntartja, tárolja ezeket a feszültségeket, akkor bizonyos érzelmi állapotokra bizonyos szervek nagyon kritikusan reagálnak, és pszichoszomatikus betegségek alakulhatnak ki. Például a szívinfarktust előidéző okok között a leghangsúlyosabb a düh, a mérgesség – hívja fel a figyelmet a pszichoterapeuta, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora.

Mentális levezetés

Prof. Dr. Bagdy Emőke azt tanácsolja, ha egyedül vagyunk stresszhelyzetben, keressünk valakit, akivel megoszthatjuk a feszültségünket. Ha elmondjuk az érzéseinket, ha megosztjuk a terhünket valakivel, attól már csökken a feszültségszintünk. Az sem gond, ha súlyos szavakkal fejezzük ki azt, ami bennünk van, ezzel ugyanis levezetjük a stresszt, megszellőztetjük a lelkünket. Nem mindegy azonban, hogy kinek mondjuk el. Érdemes független személyt beavatnunk, és nem az egyik érintettel megbeszélni a problémát, mert szavaink ölelnek, de ölhetnek is.

 

A teljes interjú IDE kattintva hallgatható vissza.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.