Vigyázzunk azokra, amik soha nem hagynak el minket…

Ki ne vágyna olyan társakra, akik minden pillanatunkban, legyen az jó vagy rossz, velünk vannak? Kevesen tudják, de soha nem vagyunk egyedül. Ugyanis mikroorganizmusok ezermilliárdjaival élünk együtt. Ezen mikroorganizmusok túlnyomó többsége baktérium. Állandó társaink tömege eléri a 1,5-2 kg-ot. Ez az információ akár sokkoló is lehet, sőt undort is kelthet bennünk, de fontos tudnunk, hogy a mikroorganizmusok komoly szerepet játszanak az ember életében.

A mikroorganizmusok sok mindenbe beleszólnak

Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem professzora a Kossuth Rádió Felfedező című műsorában beszélt arról, hogy az emberrel szimbiózisban élő mikroorganizmusok vitaminokat termelnek, és sok testi folyamatunkba beleszólnak. Szerepük lehet a kövérségben, soványságban, az agy és az immunrendszer működésében is, gyakorlatilag úgy viselkednek, mint egy szerv.

A professzor elmondta, a mikrobiom az összes olyan mikróba, vagyis baktérium, vírus, egysejtű gomba, parazita, amik az ember bőrén, tápcsatornájában stb. velünk együtt élnek. 99,9 %-uk baktérium, döbbenetes, de egyes testrészeinkben több baktérium él, mint ahány emberi sejtünk van. Kísérletek is bizonyítják, hogy szükségünk van rájuk: egy kutatás során a steril körülmények között fejlődő egerek agya, immunrendszere nem fejlődött ki normálisan, de ha megfertőzték őket a normál egerekben előforduló baktériumokkal, okosabbak lettek és normálisan kezdtek el viselkedni.

A stressz hormont érzi a baktérium

Sok baktérium méregtermelése akkor kapcsol be, ha az illető stresszes.

„Ennek a többmillió éves együttélésnek az az eredménye, hogy mi lehallgatjuk a bacikat és ők is lehallgatnak bennünket. Tehát a baktérium tisztában van azzal, hogy ha mi stresszesek vagyunk, és ha történetesen ő egy kórokozó baktérium, akkor alig várja, hogy mi stresszesek legyünk, hogy meg tudjon fertőzni” – hívta fel a figyelmet Duda Ernő professzor.

Vagyis a baktériumok befolyásolni tudják az agyi folyamatainkat, sőt az ember hangulatát is meg tudják változtatni. Például ha depressziósan ébred föl valaki, az lehet annak az eredménye is, hogy a bélbaktériumai az ingerlő transzmittereket átalakították gátló transzmitterekké.

Rosttal jól tarthatjuk mikrobiomunkat                    

A különböző baktériumok hálózatokat alkotnak, szövetkeznek vagy háborúskodnak egymással, maffiákat alkotnak a bélcsatornánkban és a bőrünkön. Az embernek az a jó, ha nagyon sokféle baktérium él vele együtt, mert olyankor egymással harcolnak, és nekünk kevés energiába telik uralkodni fölöttük. Azért is érdemes rosttartalmú ételeket – sok gyümölcsöt, zöldséget – fogyasztani, mert a rostot az ember ugyan nem tudja teljes mértékben lebontani, de a baktériumok ebből csinálnak maguknak cukrot és tejsavat. Ellenben a zsírban gazdag táplálékok, például a húsok, nagyon negatívan befolyásolják a mikrobiomunk állapotát – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak Duda Ernő professzor.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.