Női sors, mentális fertőzés, szülők nevelése

Közös interjút adott Prof. Dr. Bagdy Emőke és lánya, Dr. Császár-Nagy Noémi a Mandinernek.

A tanulságos interjúban bensőséges témákat is érintettek. Meséltek legmélyebb identitásukról, egyéni és szakmai életútjukról, közös munkájukról, családjukról, saját női szerepeik könnyebb és néha nehezebb megéléséről.

Mandiner_interjú_Bagdy_Császár

Prof. Bagdy Emőke és lánya, Dr. Császár-Nagy Noémi (Fotó: Földházi Árpád, Mandiner)

„Nőnek lenni sors, és ez nem változik az idővel. Nőként nem csak azt a talentumot kapjuk, hogy szülhetünk, hanem erőt, kihordóképességet és terhelhetőséget is kapunk. A nők helyzete sosem volt könnyű, de javult az idők kezdete óta, és nem állíthatjuk, hogy ma Magyarországon olyan rosszul állnánk. Ha egy nőnek érett a személyisége, kapott mintákat, akkor megtapasztalhatja, hogy nőnek lenni jó.” – foglalta össze a női sorssal, szerepekkel kapcsolatos meglátásait, tapasztalatait Dr. Császár-Nagy Noémi, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi docens, a Pszichoszamóca vezetője.

Megismerhettük Prof. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora gondoltait is a család és a kapcsolatok átalakulásáról.  Szerinte a „mai fiatalok már egy másik világba nőnek bele, mint a korábbi generációk, aminek sok előnye van, de az érzelmek elhanyagolása is jelentőssé vált. A face to face kapcsolatok kikopóban vannak, lecsökken az emberi kapcsolatrendszer, amiből következően már most deficitek vannak, és a hosszútávú lecsapódását még nem is látjuk.  A gyakorlatban már tapasztaljuk ezeket a deficiteket, például a terápiás munkában már megjelent a szemkontaktus hiánya. Mentális fertőzés terjed és nem vesszük észre, ez a baj. Elidegenedésnek hívja ezt a pszichológia, hogy tárgyként bánunk a másikkal.”

A pszichológia neves anya-lánya párosával készített teljes interjút az alábbi linkre kattintva olvashatják:

http://mandiner.hu/cikk/20181018_bagdy_emoke_csaszar_nagy_noemi_interju

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.