KÖNYVAJÁNLÓ

KÖNYVAJÁNLÓ

Fejben dől el? – Ami rajtunk múlik – és ami nem
Szerzők: Bagdy Emőke – Buda László – Kádár Annamária – Pál Ferenc

“Gondolkodjunk pozitívan, és minden problémánk megoldódik!” – sok helyen találkozhatunk ezzel a kijelentéssel. Valóban így van-e azonban, elegendő csupán annyi, hogy nem gondolunk a minket érő hátrányokra vagy a lehetséges negatív végkifejletekre, és probléma volt, nincs? A megoldás természetesen nem ennyire egyszerű, de tény, hogy pozitív hozzáállással még egy kellemetlen szituációból is könnyebben tudunk kijönni, egy nehéz élethelyzetet is derűsebben tudunk átvészelni, ha nem csak a dolgok rossz oldalát nézzük.

Pszichológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy mentális beállítódásunk jelentős hatást gyakorol a teljesítményünkre, a közérzetünkre, egészségi állapotunkra, társas kapcsolatainkra. Az élsportban például, ahol mindenki a maximumot hozza ki a fizikai testéből, a mentális állapoton múlhat a győzelem. A gyógyítás világában is ismert jelenség, hogy amit elvárunk egy adott szertől, az nagymértékben befolyásolja a hatást.

Gyakran a kapcsolataink jövője is azon múlik, hogy elegendő figyelmet fordítunk a bennünk – a fejünkben – lévő értékekre, elvekre, meggyőződéseinkre, stratégiaalkotásra. Aki csak a változó érzéseire hallgat, nagyon nehezen tudja a kapcsolatait működtetni. A kapcsolatban való kitartáshoz szükséges a mentális kontroll – mivel számos dolog bizony a fejben dől el. Emiatt is hasznos megtanulnunk, miként formálhatjuk gondolatainkat, terelhetjük számunkra előnyös mederbe – hogy azok minket szolgáljanak, és ne ellenünk dolgozzanak. E könyv ebben segíti az olvasót.

 Boldogan az élet delén – Második félidő I. (Hangoskönyv)
Bagdy Emőke

Boldogsággrafikonunk jellegzetes U formát mutat. Harmincas éveinktől az élettel való elégedettségi görbénk ereszkedni kezd, eléri legalacsonyabb pontját, az életközepi válságot, majd szép lassan, az ötvenes éveink elején emelkedésnek indul, hogy ott is maradjon életünk utolsó szakaszáig. Milyen életünk delén, milyen az U völgyében? Mitől mélypont és mitől csúcs? – Dr. Bagdy Emőke ezekre a kérdésekre keresi a választ hangoskönyvében.

 

 

 

 Boldogság hatvan felett – Második félidő I. (Hangoskönyv)
Bagdy Emőke

Létezik-e boldogság hatvan felett? Mi a titka a lélek fiatalon tartásnak? Dr. Bagdy Emőke ebben a hangoskönyvében hangosan gondolkodik arról, hogy egy kis odafigyeléssel az életközép után is kialakítható a fiatalos, örömökkel teli élet, és biztosítható a folyamatos fejlődés, a szellemi gyarapodás.

 

 

 

 

 Pszichológiai rejtelmek a művészetekben és életünkben
Bagdy Emőke

“Ez a könyv a szerelemgyerekem. Az írások nagy része szakmai feladataimtól és magánéleti szabadidőmből ellopott titkos órákban született. Darabokban, részekben, át meg átírt egységekként eredetileg a magam kedvére írtam. Még azok is így készültek, amelyekről tudtam, hogy egyszer majd közzéadom. Leglassabban azokat írtam, amelyeket legjobban szerettem, nehezen tudtam elengedni, nem sikerült befejezni őket.” – vallja meg a szerző.
A hivatás és a hobbi szeretetének ötvözése ez a könyv. Minden betűje pszichológia, de a tárgy különlegessége, a szimbólumvilág sokjelentésű rejtjelessége megengedi, hogy a képek, szóképek, metaforák, hasonlatok analógiás szerkesztésű pszichologikai világában időzzek, ahol a gondolatok az érzékszervi nyelv kifejezési útjain imaginációkban, képi vagy hangcsatornán nyernek kifejezési utat (festészet, képzőművészet, zene), és egyszerre szólnak valamennyi nyelven, ahogy Pilinszky János állította.
Költészet, képzőművészet, testszimbolika, lelki gyógyítás, médiapszichológia: csupán néhány téma, amiről e különleges kiadvány szól, hiszen afféle összegző-elemző írások gyűjteményéről van szó: József Attila Rorschach elemzése megfér Kondor Béla vagy Bálint Endre képeinek vizsgálata mellett. Érzékszerveink pszichológiai rejtelme pedig a személyiség tükre, testünk szimbólumai pedig több mint árulkodók. Továbbá: hogyan működik a konzummédia a szimbólumok elrablásával? Milyen a hangok, a zene, a zeneiség világa számunkra? Megannyi kérdés, amire választ ad ez a rendkívül személyes, egyben feltárulkozó könyv.