KÖNYVAJÁNLÓ

KÖNYVAJÁNLÓ

Az egyensúlyvesztéstől az új egyensúlyig
Szerzők: Bagdy Emőke, Buda László, Koltai Mária, Pál Ferenc (Feri atya), Szondy Máté

Az egyensúlyvesztés egy ármeneti időszak két életszakasz között, azonban nagyfokú bizonytalansággal párosulhat, ha nem kezeljük a helyén, és nem adunk rá megfelelő válaszokat. A kötet szerzői – köztük Prof. Dr. Bagdy Emőke, a Pszichoszamóca szakmai szupervízora  is – számos tanulságos esetismertetésen keresztül mutatják be, miként juthatunk el az egyensúlyvesztéstől, a káoszból az új egyensúlyig.

„A képzelet birodalmában akár úgy is dolgozhatunk, hogy elkezdünk arra koncentrálni, vajon van-e bennünk olyan érzés, ami magára vonzza a figyelmünket. Figyeljünk hát erre az érzésre, és hogy mi jut erről az eszünkbe! Hiszen ez az érzés valahonnan jött és valahova tartozik, nem igaz? Vajon milyen emlékhez tartozik? Honnan hozta föl a mi jelen tudatunk, amely azt kéri, hogy foglalkozzunk vele? Mihez hasonlít ez az érzés? Mire emlékeztet? Átéltünk már hasonlót? Próbáljunk visszaemlékezni rá! Eleinte talán kicsit döcögősen megy az emlékezés, ám ha belelendülünk, egyszer csak beugrik, hogy mikor és hol éltünk át ilyet. De elképzelhető, hogy nem kizárólag akkor és ott. Esetleg még valahol? És már lapozgatunk is a hasonló érzések szimbolikus birodalmában. Mivel a jobb agyfélteke úgy absztrahál, úgy sűrít, hogy a hasonló élményeket összeköti egymással, egyik emlék hozza magával a másikat. És még hol éltünk át ilyet? És még hol? Így szépen végiglapozhatjuk a történetünket, egészen az őssebesülésig.”

 A gerincsebészet pszichológiája
Szerzők: Andrew Block-Robert J. Gatchel-William Deardorff-Richard Guyer

E könyv elsősorban a krónikus (főleg derék táji) gerincfájdalomtól szenvedők és a gyógyításukkal foglalkozó orvosok, pszichológusok, gyógytornászok, nővérek számára íródott.
A szerzők azt bizonyítják be, hogy a lélektani tényezők az esetek nagy részében erőteljesebben befolyásolják a gerincműtét sikerét, mint az egészségügyi adatok (pl. a röntgenfelvételen látható elváltozások).
A könyv pótolja azokat a tudnivalókat, amelyekre a gerincbántalom kínjaiban gyötrődő, a műtéti beavatkozástól rettegő vagy azt mindenáron kívánó betegeknek nagy szükségük van, hogy értsék betegségük természetét, és aktívan tudjanak viszonyulni saját gyógyulásuk elősegítéséhez. E könyv reményt ad. Bemutatja, milyen szempontok mérlegelése után van a gerincműtétnek jó eséllyel fájdalomcsökkentő hatása.
A betegek mellett a szakellátásnak is nagy segítség lehet e könyv, ugyanis szakpszichológus és szakorvos bevonásával kivitelezhető műtéti kockázatelemző rendszert ismertet, amely nélkülözhetetlen lenne a magyar gerincműtéti ellátásban is.
Ma még a betegek szórványosan találkoznak fájdalomhoz értő szakpszichológussal és nagyon ritkán kapnak előzetes műtéti kockázatbecslést pszichoszomatikus szemléletű team munkája nyomán.
Megérett az idő arra,hogy az e könyvet olvasó betegek igényeljék és elvárják, hogy az orvosi beavatkozás előtt mérjék fel, milyen esélyük van a műtét utáni állapotjavulásra.
A könyv szakmai lektora: Dr. Császár-Nagy Noémi PhD, a Pszichoszomatikus Ambulancia vezetője, klinikai alkalmazott egészségszakpszichológus, aki maga is évekig dolgozott az Ortopéd Klinikán, majd az Országos Gerincgyógyászati Központban.

 Fejben dől el? – Ami rajtunk múlik – és ami nem
Szerzők: Bagdy Emőke – Buda László – Kádár Annamária – Pál Ferenc

“Gondolkodjunk pozitívan, és minden problémánk megoldódik!” – sok helyen találkozhatunk ezzel a kijelentéssel. Valóban így van-e azonban, elegendő csupán annyi, hogy nem gondolunk a minket érő hátrányokra vagy a lehetséges negatív végkifejletekre, és probléma volt, nincs? A megoldás természetesen nem ennyire egyszerű, de tény, hogy pozitív hozzáállással még egy kellemetlen szituációból is könnyebben tudunk kijönni, egy nehéz élethelyzetet is derűsebben tudunk átvészelni, ha nem csak a dolgok rossz oldalát nézzük.

Pszichológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy mentális beállítódásunk jelentős hatást gyakorol a teljesítményünkre, a közérzetünkre, egészségi állapotunkra, társas kapcsolatainkra. Az élsportban például, ahol mindenki a maximumot hozza ki a fizikai testéből, a mentális állapoton múlhat a győzelem. A gyógyítás világában is ismert jelenség, hogy amit elvárunk egy adott szertől, az nagymértékben befolyásolja a hatást.

Gyakran a kapcsolataink jövője is azon múlik, hogy elegendő figyelmet fordítunk a bennünk – a fejünkben – lévő értékekre, elvekre, meggyőződéseinkre, stratégiaalkotásra. Aki csak a változó érzéseire hallgat, nagyon nehezen tudja a kapcsolatait működtetni. A kapcsolatban való kitartáshoz szükséges a mentális kontroll – mivel számos dolog bizony a fejben dől el. Emiatt is hasznos megtanulnunk, miként formálhatjuk gondolatainkat, terelhetjük számunkra előnyös mederbe – hogy azok minket szolgáljanak, és ne ellenünk dolgozzanak. E könyv ebben segíti az olvasót.

 Boldogan az élet delén – Második félidő I. (Hangoskönyv)
Bagdy Emőke

Boldogsággrafikonunk jellegzetes U formát mutat. Harmincas éveinktől az élettel való elégedettségi görbénk ereszkedni kezd, eléri legalacsonyabb pontját, az életközepi válságot, majd szép lassan, az ötvenes éveink elején emelkedésnek indul, hogy ott is maradjon életünk utolsó szakaszáig. Milyen életünk delén, milyen az U völgyében? Mitől mélypont és mitől csúcs? – Dr. Bagdy Emőke ezekre a kérdésekre keresi a választ hangoskönyvében.

 

 

 

 Boldogság hatvan felett – Második félidő I. (Hangoskönyv)
Bagdy Emőke

Létezik-e boldogság hatvan felett? Mi a titka a lélek fiatalon tartásnak? Dr. Bagdy Emőke ebben a hangoskönyvében hangosan gondolkodik arról, hogy egy kis odafigyeléssel az életközép után is kialakítható a fiatalos, örömökkel teli élet, és biztosítható a folyamatos fejlődés, a szellemi gyarapodás.

 

 

 

 

 Pszichológiai rejtelmek a művészetekben és életünkben
Bagdy Emőke

“Ez a könyv a szerelemgyerekem. Az írások nagy része szakmai feladataimtól és magánéleti szabadidőmből ellopott titkos órákban született. Darabokban, részekben, át meg átírt egységekként eredetileg a magam kedvére írtam. Még azok is így készültek, amelyekről tudtam, hogy egyszer majd közzéadom. Leglassabban azokat írtam, amelyeket legjobban szerettem, nehezen tudtam elengedni, nem sikerült befejezni őket.” – vallja meg a szerző.
A hivatás és a hobbi szeretetének ötvözése ez a könyv. Minden betűje pszichológia, de a tárgy különlegessége, a szimbólumvilág sokjelentésű rejtjelessége megengedi, hogy a képek, szóképek, metaforák, hasonlatok analógiás szerkesztésű pszichologikai világában időzzek, ahol a gondolatok az érzékszervi nyelv kifejezési útjain imaginációkban, képi vagy hangcsatornán nyernek kifejezési utat (festészet, képzőművészet, zene), és egyszerre szólnak valamennyi nyelven, ahogy Pilinszky János állította.
Költészet, képzőművészet, testszimbolika, lelki gyógyítás, médiapszichológia: csupán néhány téma, amiről e különleges kiadvány szól, hiszen afféle összegző-elemző írások gyűjteményéről van szó: József Attila Rorschach elemzése megfér Kondor Béla vagy Bálint Endre képeinek vizsgálata mellett. Érzékszerveink pszichológiai rejtelme pedig a személyiség tükre, testünk szimbólumai pedig több mint árulkodók. Továbbá: hogyan működik a konzummédia a szimbólumok elrablásával? Milyen a hangok, a zene, a zeneiség világa számunkra? Megannyi kérdés, amire választ ad ez a rendkívül személyes, egyben feltárulkozó könyv.

 Az evés öröme, szenvedélye, szenvedése (Hangoskönyv)
Bagdy Emőke
Kiadás éve: 2016

Mit együnk és mit ne együnk? Hogyan ismerhetjük fel a hibás étkezési mintákat és mit tehetünk ellenük? Hogyan alakíthatja az evés, a közös étkezés társaskapcsolatainkat? Mi a szerepe a különböző ízeknek? Hogyan lehet a közös étkezés a szeretet ünnepe? Milyen a szeretet íze? Ebben a hangoskönyvben Dr. Bagdy Emőke többek között ezekre a kérdésekre ad választ hallgatóinak.

 

 

 

 Párkapcsolat – Esélyek, veszélyek, remények (Hangoskönyv)
Bagdy Emőke
Kiadás éve: 2015

Részlet a hangoskönyvből:
,,Kedves Hallgatóm, Szeretettel köszöntelek! Most egy olyan úton fogunk végighaladni, melynek célja a jó, harmonikus párkapcsolat megvalósítása. Kérlek, hallgass meg, tarts velem! Mindannyian boldogságra vágyó emberek vagyunk. Képzeld, emberek ezreit kérdezték már meg, mi az, ami igazán boldoggá teszi őket, mikor voltak igazán boldogok életükben, és szinte mindenki így válaszol; meghitt pillanatok, együttlét azzal, akit szeretek, azzal, aki engem szeret. Te is tudod, az emberi kapcsolatok alapja, bölcsője a párkapcsolat… Együttlét, összetartozás, amit ketté az Isten sem szakíthat! Ezt a párkapcsolatot kívánom Neked. Kérlek, dolgozz érte, dolgozzunk érte mindketten, férfi és nő, és ez az együtt-fáradozás az, ami végül célhoz vezet. Nincs tökéletes kapcsolat csak meg-megújuló, és ezen kell úgy dolgoznunk, hogy a konfliktusokon is átsegítsük egymást. Ezt kívánom neked tiszta szívemből!”

 A személyiség titkai
Bagdy Emőke
Kiadás éve: 2015

Ez a könyv az ,,emberré nevelés” társas meghatározottságú folyamatával, a gyermekkori szocializáció családon belül zajló legfontosabb történéseivel, eredményeivel és következményeivel foglalkozik. Az emberformálás társas folyamatában nyomon kísérjük azokat a jelentősebb időszakokat, amelyekben a gyermek útravalót gyűjt a felnőtti élethez, megtanul szeretni, örülni, ragaszkodni, együttérezni, beletanul az emberi viselkedés következményeibe, szabályaiba és kitörölhetetlenül bevési szülei családja és személyes környezete által nyújtott viselkedési mintákat. Hosszú és nehéz út vezet mindnyájunkat a felnőtté válásig, ebben kezdettől fogva társakra van szükségünk. Létünk forrása, feltétele, szükséglete és katalizátora a társkapcsolat. Belső lelki rendszerünket külső, társas közvetítésű mintákból építjük fel. A társkapcsolat működtetése során alapvető emberi élmények és képességek birtokosaivá válunk. Együttes cselekvésekben kap tartalmat, indítékot és örömöt a tevékenységünk, e folyamat tanít meg a munka igényére, képességére és pótolhatatlan örömére, miközben egyaránt csiszolja készségeinket, és gazdagít az együttes cselekvés társas élménytöbbletével. A könyv ismereti és szemléleti alapokat nyújt a szülőknek és a nevelőknek egyaránt.