Bagdy Emőke

vissza

MUNKATÁRSAINK

 

Prof. Dr. Bagdy Emőke, ECP

 

professzor emerita
egyetemi tanár
klinikai szakpszichológus
kiképző európai pszichoterapeuta

Pszichoterápiás vállalásaim területei:

  • Prevencióban:stresszkezelés, relaxációs módszerek, önismereti igény, életvezetési és döntési helyzetek konzultációja,párkapcsolati- és családi konfliktuskezelés , pályaválasztási és tehetséggondozási szükségletek.
  • Pszichoterápiás szükséglet esetén:a hozzám forduló kliensekkel az első interjú és klinikai pszichodiagnosztikai vizsgálat eredményei alapján megbeszéljük, milyen lelki rendező folyamatot javasolok és megállapodunk abban, milyen módon dolgozunk majd a közös cél elérése érdekében /pl. Relaxációs és szinbolumterápiás módszerrel, vagy elemeinek felhasználásával, egyéni vagy csoport formában /pl. megbocsátás lelkigyakorlat/, vagy verbális /megbeszélő/ módon, valamint milyen rendszerességgel, előre láthatólag hányszor találkozunk. A működés egyéb szabályrendszerét minden kliens már a jelentkezéskor megismeri.
  • Terápiás lehetőségek:szorongásos zavarokban, pánikbetegségben, pszichoszomatikus zavarok esetén, krizisállapotokban, veszteség-helyzetekben /pl. gyász/, valamint pszichodiagnosztikailag tisztázásra szoruló állapotok döntési majd terápiás gondozási eseteiben.
  • Rendhagyó bemutatkozásAlábbi bemutatkozásomban csak azokra az információkra helyezek hangsúlyt, amelyek szakmai életutamat és identitásomat meghatározzák, s melyek kialakíthatnak a hozzám fordulókban egy előzetes képet rólam. Aki csak a terápiás képzettségeim iránt érdeklődik, annak a „Pszichoterápiás képzettségek, jártasság” bekezdését ajánlom figyelmébe
  • ÉletútTiszafüreden lelkész családban születtem. Lakhelyeimet és iskoláimat apám szolgálati helyei határozták meg. 1959-ben kitüntetéssel érettségiztem Miskolcon, a Zrinyi Ilona gimnáziumban. Magyar –latin szakos tanárnak készültem. Származási okból nem vettek fel egyetemre.1961-ben gyógytornász képesítést szeretem. Tüdőszanatóriumban dolgoztam négy évig. 1963-ban VII.pártkongresszusi határozat törölte a numerus clausust, az évben felvettek az akkor induló pszichológusképzés első évfolyamára. 1965-ben klinikai pszichológiára szakosodtam, Mérei Ferencnek, a magyar klinikai pszichológia megalapozó mesterének pszichológiai laboratóriumába kerültem gyakorlatra. Mérei volt a Mesterem.
  • Szakmatörténet1968-ban diplomáztam. Mérei Ferenchez kerültem dolgozni, később utódja lettem, és 34 évig dolgoztam az un. Lipótmezőn. Voltam beosztott, osztályos pszichológus, laboratóriumi munkatárs, helyettes vezető pszichológus, pszichoterápiás osztály és ambulancia vezető, végül szakigazgató.Budapesti álláshelyemmel párhuzamosan 1985-95 között a KLTE /Debreceni Egyetem/ pszichológus képzésében tanszékvezető, az Orvoskaron pedig az orvosi pszichológia tanára voltam. 1995-ben az első magyar Klinikai Pszichológia tanszék vezetője lettem. 2002-ben hagytam el az OPNI-t /Lipótmezőt/. 2000-től az általam indított pszichológusképzést vezettem a Károli Gáspár Református Egyetemen Itt vagyok ma is emeritus egyetemi tanár 2010 óta. A „Pszichoszomatikus Ambulancia” munkatársa vagyok, folyamatosan végzek preventív és pszichoterápiás szolgálatot.
    1972-ben bölcsészdoktori, 1982-ben kandidátusi tudományos fokozatot szereztem, 1995-ben habilitáltam. 2000-ben Széchenyi professzori ösztöndíjat nyertem el.2013-ban Prima Primissima díjat és a Magyar Köztársasági érdemrend tisztikeresztjének kitüntetését kaptam.
  • Pszichoterápiás képzettségek, jártasságok:Relaxációs és szimbólumterapeuta, imaginatív pszichoterapeuta, alapító, kiképző és szupervizor 1975- óta; hipnoterapeuta /1977-ben/; egyéni rövid dinamikus pszichoterápia /DREAM műhely, Pécs, 1993-tól, alapító tag/ -; pszichodramatikus csoportvezető terapeuta 1975-től/ Preventiv stresszkezelő eljárások, „Pszichofitness” /1990-től folyamatosan/. Szemléletemnek megfelelően egyénre szabottan történik a pszichoterápia módjának és tartamának megtervezése.