Ne legyen tabu a meddőség – Dr. Császár-Nagy Noémi a Ridikülben

Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta a Ridikülben

Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta volt az egyik vendége a Ridikül c. műsor egyik legutóbbi adásának. Soós Szilvia irodavezetővel, Dr. Vesztergom Dóra nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialistával és a műsorvezetővel, valamint Kaszás Géza színész, producer meglepetés vendéggel a meddőségről és annak megelőzéséről, kezeléséről beszélgettek. Az ember életében az egyik legnagyobb krízis az, ha az ember gyermeket szeretne, de természetes úton nem sikerül a fogantatás. A babvágyás zavarának kezelése nemcsak testileg, hanem lelkileg is megterhelő.

A meddőségnek stigmajellege van, pedig tehetünk ellene

Kutatások szerint minden hetedik magyar házaspár meddő. Az elmúlt 10 évben megháromszorozódott a meddőséggel szakemberhez fordulók száma. Dr. Császár-Nagy Noémi Babavágyó című könyve segíthet átfogalmaztatni a véglegesnek hangzó meddő szót, melyet a babavágyás nehezítettségére cserélhetnénk, hiszen sok esetben gyógyítható. A meddőségnek van egy stigma jellege, hogy ez csak női dolog, pedig a reprodukciós zavar 50 %-ban női, 50 %-ban férfi kérdés. Összesen 5 év a különbség a nemek között, azaz egy 35 éves nőnek annyira van vagy nincs esélye a természetes fogamzásra, mint egy 40 éves férfinek.

„Az lenne az ideális, hogy mikor megtaláljuk életünk párját, szépen leülnénk, és a házasság tervezésekor beszélnénk arról is: hány gyereket szeretnénk, mikor szeretnénk őket; mi történne akkor, ha bármelyikünk egészségügyi okából nem lehetne gyermekünk, hogy állunk az örökbefogadáshoz, a nevelőszülői programhoz, hogy állunk a mesterséges megtermékenyítéshez, mit enged e téren a vallásunk, hitünk? Ha ezeket mind őszintén megbeszélnénk a házasság előtt, nem úgy mennénk neki, hogy úgysem lesz gond – ami azért irreális, mert ma Magyarországon átlagosan 6-7 családot érint ez a kérdés 35 év alatt, de 35 év fölött már minden másodikat” – hívta fel a figyelmet a Duna csatornán Dr. Császár-Nagy Noémi, a Pszichoszamóca vezetője.

Ne legyen tabutéma a fogantatási problémánk

A Ridikül című műsorban Dr. Vesztergom Dóra nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista elmondta, a meddőségi kezelés legvégső állomása a lombik program, egyéb kezelésekkel is sikert érhetnek el, egy a fontos: ne legyen tabutéma, merjünk beszélni róla, és időben keressünk fel meddőségi szakembert ez ügyben.

Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta hangsúlyozta, ha előadódna, hogy 35 alatt egy év, vagy 35 fölött egy félév középidőben végzett szerelmi együttlét ellenére sincs a várt baba, akkor ajánlott reprodukciós szakemberhez fordulni, és komplex vizsgálatot csináltatni, melyben egyaránt jelen van a pszichológus, az endokrinológus, az embriológus, a genetikus stb., hiszen a probléma nagyon összetett. A komplex reprodukciós központokban a gyermektervezés pillanatától kezdve kaphatnak a párok segítséget.

A Pszichoszomatikus Ambulancia vezetője elmondta, a pszichoterápiákkal igazoltan 72 % a lombikbeültetések sikerességi rátája, míg világátlagban – pszichoterápia nélkül – csupán 27 %, ugyanis ha a nő és férfi lelkileg rendben van, az pozitívan érinti egész hormonrendszerét. A klinikai pszichológus még hozzátette: tévhit az, hogy több válás van a lombik programok során, az a pár, amelyik össze tud kapaszkodni egy közös célért, az együtt fog maradni a nehézségek ellenére is. Kevesen tudják, hogy aki lombikprogramon vesz részt, az ezalatt Magyarországon fizetett szabadságot vehet ki (mivel körülbelül félállásnyi időt vesz igénybe egy nőnél az aktív lombik kezelés).

Az életmódunkkal is segíthetünk rendben tartani ivarszerveinket. Például a triclosan tartalmú termékek (fogkrémek, mosószerek stb.) pusztítólag hatnak rájuk. Az elhízás, a stressz, az egészségtelen táplálkozás mindkét nem esetében árt a nemzőképességnek.

 

A Ridikül adását IDE kattintva nézhetik vissza.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekli a pszichológia világa, olvassa el a Pszichoszamóca blog többi cikkét is, és csatlakozzon a Pszichoszomatikus Ambulancia népes közösségéhez.