Ezeket mindig nézze meg, mielőtt terápiára vinné gyerekét

Ma Magyarországon legalább tízezer szakszerűtlenül és jogszerűtlenül dolgozó ember tevékenykedik a pszichológus szakmában – hangzott el Dr. Császár-Nagy Noémitől, klinikai szakpszichológustól, igazságügyi szakértőtől, a Pszichoszamóca vezetőjétől az egyik rádióműsorban.

Ne csak az internetről tájékozódjunk

A NAIH (Nemzetközi Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) kiadott állásfoglalása szerint ijesztő méreteket ölt az álpszichológusok tevékenysége, akik elsősorban az internetről „szerzik be” kuncsaftjaikat, ugyanis a keresőszavak segítségével könnyen rájuk találnak a segítségre szorulók.

 

Sokan működési engedély nélkül dolgoznak

Körülbelül 13-15 ezerre tehető azoknak a száma, akik az utóbbi évtizedekben elvégezték a pszichológia szakot, a pontos számot nem lehet tudni, mivel még nem jött létre a Magyar Pszichológus Kamara, így továbbra sincs névjegyzék róluk. Emiatt lehetséges az, hogy olyanok is végezhetnek pszichológiai tevékenységet, akiknek nincs meg az érvényes működési engedélye, hazai honosított jogosítványa. Ez a helyzet több szempontból aggályos, visszaélésekre és félrekezelésekre ad lehetőséget! Dr. Császár-Nagy Noémi szerint álpszichológus igénybevételével az ember a saját vagy gyermeke lelki egészségét, de akár életét is kockáztathatja.

A gyermekterápiában nagyon fontos a szakszerű ellátás

Manapság egyre több az alternatív gyógymód a gyerekterápiában is, nehéz dönteni arról, melyikre érdemes elvinni a gyerekünket, melyikkel nem csinálunk kárt a lelkében. Dr. Császár-Nagy Noémi azt tanácsolja a választással kapcsolatban, hogy az alábbiakat mindenféleképpen nézze meg a szülő, mielőtt elvinné gyermekét egy szorongáscsökkentő vagy bármiféle terápiára:

  • ki vezeti a foglalkozást, milyen végzettsége van,
  • milyen hatások, mellékhatások, veszélyek, kockázatok várhatók a foglalkozás során és után,
  • milyen anyagi vonzata van a foglalkozásnak.

Dr. Császár-Nagy Noémi arra is felhívta a figyelmet, hogy a szülőnek joga van ahhoz, hogy részletes tájékoztatást kapjon a terápiáról az ellátást megelőzően.

Ha mindezek nem teljesülnek, a gyermeke egészsége szempontjából nem javasolt igénybe venni a pszichológiai szolgáltatást, helyette érdemes felkeresni olyan szolgáltatót, ahol szakmailag nem kifogásolható kezekbe kerül a gyermeke!

Ha szakszerű pszichológiai szolgáltatást keres, jöjjön el ambulanciánkra, a Pszichoszamócába, ahol KIZÁRÓLAG megfelelő szakmai jogosítvánnyal dolgozó és szakmai felügyelettel, szupervízióval vezetett kollégák várják!

Biztosítjuk Ön számára a szakszerű és legális terápiát!

Jelentkezzen be hozzánk a +36 30/754-84-27-es telefonszámon vagy kérjen időpontot az info@pszichoszamoca.hu email címen!

 

A Dr. Császár-Nagy Noémivel készített teljes riportot az alábbi linkre kattintva érhetik el:

Több ezer “kókler” gyógyító (Spájz 2018. 05. 02.)